Kompetens är för oss ett honnörsord och samtidigt ett bevis på vår förmåga att leverera vad vi lovar
Fremlab är ett internationellt prisbelönt företag som startade 1982. Vi hjälper företag och privatpersoner med ljud, ljus och bildteknik – både för tillfälliga arrangemang och permanenta installationer. Idag är vi 6 anställda. Vi finns i Helsingborg på Berga industriområde.
Vår verksamhet kan sammanfattas i följande områden:
- Uthyrning av ljus, ljud och scen
- Projektering och installation av fasta anläggningar
- Uthyrning av konferensutrustning, data/videoprojektorer
- Projektleda större och mindre evenemang med olika artistinslag
- Designa ljussättning för scener, lokaler och byggnadsfasader
- Fyrverkerier
- Multimediapresentationer
- Service
För att kunna ge yppersta support är våra tekniker välutbildade och besitter mångårig erfarenhet. Självklart har vi service och support dygnet runt. Det är även viktigt med välutbildade säljare och projektörer då det är dessa människor som designar de lösningar som vi säljer och levererar.
Genom vår långa närvaro på marknaden har vi byggt upp en kompetens inom projektledning, installation, driftsättning, produktflöde och avlämning som är av mycket hög kvalitet. Detta genom utbildning samt erfarenheter från ett antal projekt utförda för några av Sveriges största företag och organisationer samt kommuner, myndigheter och verk.
Fremlabs historia – läs och lyssna
Berättelsen om Fremlab börjar egentligen långt innan företaget grundades. Vi får gå ända tillbaka till mitten av sjuttiotalet. På den tiden hände det att Carl-Fredrik Malmgren hjälpte till som smörgåsnisse på anrika Rusthållargården i Arild, som varit i familjens ägo sedan 1905. En kväll kom en diskjockey till hotellet, och mötet med honom förändrade den unge Malmgrens liv.
”Han hade med sig två Lencoskivspelare och en mixer av märket Dynacord. Jag tyckte förstås att det var jättespännande. Under kvällen frågade han mig om jag ville spela en stund. Klart att jag ville! Det blev tre låtar och jag svävade på moln.”
Carl-Fredrik hade gjort sin första spelning. Som kuriosa kan nämnas att racerstjärnorna Mario Andretti och Gunnar Nilsson satt i publiken.
Debuten på familjehotellet gav Carl-Fredrik blodad tand. Han började nu spela på skoldanser och privata fester i Kullabygden. ”Jag minns att jag hyrde utrustning av Funktionell Musik i Fortuna. Där hittade jag en brittisk diskotidning som var fylld med annonser för spännande elektronik.”
Han började skriva brev till de engelska firmorna, bland annat Roger Squire’s, och sparade ihop pengar till en Londonresa. Väl framme i den engelska huvudstaden köpte han en liten diskoanläggning som passade hans behov. Den passade tydligen andras behov också, för det dröjde inte länge innan han kontaktades av en diskjockey som frågade om han kunde få hyra den.
”Jag visste att hans arvode var sexhundra kronor och tog hundra kronor för uthyrningen. Det var min första affär i branschen.”
Hobbyverksamheten fortsatte under gymnasietiden. Carl-Fredrik blev känd som DJ Freddie M och hade regelbundna spelningar, bland annat på Ramlösa Värdshus och Villa Vingård. Under sitt fjärde år på Tycho Braheskolans tekniska linje deltog han i utställningen Unga Forskare med en portabel ljusanläggning. Den hade bland annat fem separata ljusprojektorer, spegelboll, ultraviolett ljus, stroboskop, såpbubbelmaskin och scenljus med dimmer.
I en intervju i Helsingborgs Dagblad den 13 april 1981 berättar han:
”Tidigare hade jag en mycket amatörmässig utrustning. Ljusanläggningen styrdes via lite elektronik i en cigarrlåda. Ganska snabbt växte jag ur den här lådan och började fundera på något nytt – något riktigt proffsigt.”
Det lilla elektroniska underverket vann inte tävlingen men väl publikens gunst – och det gav nya affärer. Carl-Fredrik sålde ljusanläggningar till Le Cardinal i Helsingborg och Studio One i Båstad.
Året därpå startade han en enskild firma och delade lokal med några vänner i en surfbutik på Fågelsångsgatan i Helsingborg.
Spelningarna och uthyrningsverksamheten fortsatte under värnplikten, och i december 1983 åkte han till S:t Anton där han var diskjockey på Krazy Kanguruh. Hemma i Helsingborg hjälpte en vän till att hålla firman flytande under vintersäsongen.
De följande två åren var Carl-Fredrik med att skriva nöjeshistoria i Helsingborg. Sommaren 1984 kontaktades han av en vän till föräldrarna, Arne Lindén, som arrenderade Parapeten. Han frågade om Carl-Fredrik var intresserad av att driva ett diskotek i det klassiska nöjespalatset.
”Livet är fullt av tillfälligheter. Jag hade lärt känna Dolle som var en känd diskjockey på den tiden. Han hade kontaktats av ett bokningsföretag i Stockholm som ville arrangera konserter i Helsingborg. Dolle hade kontakterna och jag hade lokalen.”
Den 22 september 1984 var det premiär för Rockpiren som skulle bli en legendarisk musikscen som lockade människor från hela landet till Sundets pärla.
Historierna är många om tiden ute på hamnpiren. Carl-Fredrik minns stormar när personer sveptes ner i hamnen och polisen fick stänga vägen ut till Parapeten. Han glömmer inte heller när han besökte Musikhuset för att boka lokala band till lördagskvällarna.
”När jag berättade att de skulle få fem kronor per betalande besökare utbrast de entusiastiska ungdomarna förvånat: Vad, får vi betalt också!”.
Våren 1986 var epoken till ända. Carl-Fredrik hade inte blivit miljonär, men han hade investerat i mer teknisk utrustning och blivit många erfarenheter rikare.
Efter äventyret med Rockpiren valde Carl-Fredrik att satsa helhjärtat på sin verksamhet. Han bildade ett aktiebolag med Mats Malmsjö i oktober 1986, och företaget döptes till Fremlab AB. ”Vid tjugofem års ålder hade jag en fast anställning för första gången.”
Företaget på Ängelholmsvägen växte – efter en tid anställdes tekniker och administrativ personal och produktutbudet breddades. Uthyrning av ljus, ljud och scen kompletterades med projektering och installering av fasta anläggningar, uthyrning av konferensutrustning och ljussättning för scener, lokaler och byggnadsfasader. Så kom lågkonjunkturen.
Tuffa tider
De första åren på nittiotalet blev en prövningens tid för många entreprenörer.
”Mats ville utveckla nya affärsidéer och jag var skomakaren som ville vara kvar vid sin läst. Det slutade med att vi skildes åt, men vi gjorde det som vänner.”
Fremlab flyttade till Väla Södra och fick en ny delägare i Ola Andréasson. Kompanjonskapet med Ola varade fram till 1995 då Carl-Fredrik blev ensam ägare till bolaget.
Under de här åren började han också utveckla sin känsla för ljussättning, som skulle bli en av företagets specialiteter. I dag är ljuseffekter så populära att alla städer med självaktning har en årlig ljusshow. Men allt är långt ifrån bra, menar Carl-Fredrik. ”Man kan jämföra ljussättning med måleri. Alla kan köpa penslar och färg, men det betyder inte att alla kan skapa ett konstverk.”
I slutet av nittiotalet hade Fremlab sju anställda och flyttade från Väla Södra till större och mer ändamålsenliga lokaler på Berga. Företaget var nu känt i hela regionen och anlitades av stora nöjesetablissemang, företag och institutioner.
Det verkliga erkännandet kom 2000 när Carl-Fredrik blev utsedd till Årets företagare i Helsingborg med motiveringen: ”Carl-Fredrik Malmgren har förvandlat en hobby till ett professionellt företag. Han är en förebild i entreprenörskap, hög servicenivå och har outstanding kunskaper inom sitt gebit. Detta tillsammans med honnörsorden ärlighet och uppriktighet har givit framgångarna.” Bakom utmärkelsen stod Företagarnas Riksförbund och Helsingborgs stad. Den lilla hobbyverksamheten hade förvandlats till ett solitt företag.
Samma år tilldelades Fremlab den högsta möjliga kreditrankningen AAA av Dun & Bradstreeet.
Lyssna på intervjun när CF blivit utsedd till Årets Företagare i Helsingborg.
Carl-Fredrik Malmgren har gjort en lång resa som företagare. Från det första stapplande stegen på Fågelsångsgatan har omsättningen ökat från fyrtiotusen kronor till dagens tio miljoner. Under samma period har kontorsytan vuxit från sex kvadratmeter till över femhundra. Men den viktigaste tillgången är förtroendet på marknaden – varumärket Fremlab som är så starkt förknippat med personen Carl-Fredrik Malmgren.
Detta osynliga värde började han förädla i samma ögonblick som han satte på låten I’m on Fire med 5000 Volts den där kvällen på Rusthållargården för 40 år sedan.
Företagsfakta
Namn: Fremlab Aktiebolag
Adress: Garnisonsgatan 12, 254 66 Helsingborg
Telefon: 042-16 36 40
Organisationsnummer: 556285-6541
Bankgiro: 426-5799
Grundat: 1986 (enskild firma 1982–86)
Kreditbetyg: AAA (högsta)
Utmärkelser
”Best Hospitality Project – Elite Hotel Adastra” vid Inavation Awards 2024.
”Most InAVative Leisure & Entertainment Facility” vid internationella InaVAtion Awards 2014. Finalist i ”Entrepreneur of the Year” Malmö 2014.
”Best Lighting Control Project” vid ISE-mässan i Amsterdam 2012.
”Årets Företagare” i Helsingborg 2000.